23 maj, 2022

Riskabelt när mindre bolag kopierar framgångskoncept

© Unsplash artturi jalli

Att använda sig av goda exempel och förebilder för att modernisera organisationens modeller och arbetssätt är lika gammalt som industrialiseringen självt (troligen ännu äldre). Det är dock inte riskfritt att utan närmare eftertanke kopiera andra organisationers strategier.

När vi idag ser över hur vi på bästa sätt ska driva våra organisationers digitalisering hamnar vi allt som oftast i något exempel där någon av de stora tech- och/eller produktbolagen gjort sig kända (frivilligt eller ofrivilligt) för att använda någon av de lättrörliga och moderna (läs finare) ramverken för att skapa och vidareutveckla sina tjänster. Vore det inte fantastiskt om man kunde ta det bästa ur deras framgångsrecept för att skapa sin egen framgång?

 

Tre fjärdedelar av IT-budgeten spenderas utanför organisationen

För en majoritet av svenska organisationer handlar digitalisering i huvudsak om att köpa in sin IT i någon form då mer än tre fjärdedelar av de totala IT-kostnaderna spenderas utanför organisationen, och andelen fortsätter att öka!

Källa: IT Radar 2022

Sett till ovan nämnda utveckling förstår man också att de flesta organisationer saknar tillgång till stora utvecklingsavdelningar redo att leverera fungerande kod till sina respektive linjeverksamheter. Digitaliseringen ser helt enkelt annorlunda ut för de flesta organisationer (till och med för stora organisationer) jämfört med de tech- och/eller produktbolag som tjänar som goda exempel. Detta då IT med hög grad av outsourcing mer kan liknas vid en slags ”slutmontering” där x antal tjänster ska sättas samman till en fungerande helhet. För att klara av att styra och leda en sådan slutmontering passar inte de lättrörliga ramverken särskilt bra då dessa lämnar det ”för öppet” avseende hur själva arbetet ska gå till då de inte i någon större utsträckning täcker in områden som leverantörsstyrning eller risk.

IT-organisationer borde ägna sig mer åt produktionsplanering

Att titta på det Boeing och Airbus (eller någon annan industri med många underleverantörer) pysslar med skulle kunna tjäna som en bättre förebild. Boeing har till exempel ca 70 % (Forbes) (en andel som liknar den svenska genomsnittsorganisationen) av sin flygplansproduktion outsourcad till ca 12 000 (Boeing) olika underleverantörer (varav ca 6 000 är specialiserade småföretag) som levererar allt från o-ringar till hela motorer vilka i sin tur lägger ut produktionen på sina egna underleverantörer.

Kopiera andras framgång

När man ser på vad Boeing och Airbus arbetar med förstår man att de, utöver att designa och sätta samman flygplan, också arbetar med en tämligen avancerad produktionsplanering, något som dagens IT-organisationer rimligen också borde ägna sig mer åt desto större andel av IT som produceras externt. I just Boeings fall är det också värt att nämna att det skrivits en hel om varför de misslyckats när de själva försökt sig på att kopiera Toyotas framgångar genom outsourcing! Några av de fallgropar man funnit är att Boeing i för stor utsträckning litade på att outsourcingen skulle innebära att produktionen skulle bli: 1) billigare jämfört med tidigare och 2) att outsourcingen skulle accelerera innovation. Men verkligheten visade sig vara annorlunda då kostnaderna ökade och kunskapen i organisationen upplöstes.

Fokus på relationer med leverantörer

I en tid där en allt större (och växande) andel av vår IT produceras utanför våra väggar blir det allt viktigare att se över våra relationer med våra leverantörer (men också deras leverantörer) för att på djupet förstå att den digitalisering och innovation vi försöker oss på att skapa också kommer med risk, och att det är vår egen organisation som kommer att omtalas om något går fel! Vi måste med andra ord se över vår produktionsplanering och ta till oss av redan gjorda lärdomar och genom det skapa bättre förutsättningar för en lyckad outsourcing samt att vi inte leds in i att tro att det är snabbt, enkelt och billigt att kopiera andras strategier och arbetssätt.

Uppföljning på ämnet hittar ni här!

Kontakt:

Kontakt:
Petter Wallin

Petter har över 20-års erfarenhet av IT-branschen varav de senaste 13 åren som konsult och rådgivare. Petter har analyserat, utvärderat och agerat rådgivare runt styr- och leveransmodeller med utgångspunkt från eTOM, ITIL, CoBIT, pm3 samt Agile (primärt SAFe). Petter arbetar praktiskt med strukturell analys när han undersöker en organisations situation, drivkrafter, hinder och utmaningar.