23 nov, 2022

Musk och Twitter

omvärldsanalys

© Unsplash samuel bryngelsson

Från Twitter till Kina så lever vi i en tidsålder där vi förutsätter att teknik ska lösa de problem som människan skapat. Men utan insikter eller förståelse för de underliggande skälen till problemen så kan inte teknik komma med lösningen.

  • Behöver mänskligheten upprätthållen lag och ordning för att inte hamna i kaos? Givetvis!
  • Går det att skapa ett civiliserat samhälle med mänskliga rättigheter utan någon typ av moderering och lagverk? Nej!

Exemplen är många där teknik inte tjänar människan väl. I Kina används övervakningsteknik för att skapa ett samhälle där demokrati och den fria rösten helt lyser med sin frånvaro. I USA används teknik som orsaken till att valresultat inte ska anses stämma samtidigt som demokrati och den fria rösten riskeras. Teknik används i våra sociala kanaler för att skapa åsiktskorrigering via fake news eller ren och skär mobbning. All teknik tjänar inte mänskligheten väl men det är inte teknikens fel, utan människan bakom tekniken.

 

Musk och Twitter

MUSK OCH TWITTER

Förra veckan bjöd Elon Musk tillbaka Donald Trump till Twitter, toppkällan till spridning av falska nyheter, misskrediteringar och lögner, genom att genomföra en enkel ja/nej undersökning bland Twitters användarna. Är det en tillräcklig metod för att fatta ett sådant beslut eller finns det en annan agenda bakom?

Elon är nog bara ett steg från kommersiell katastrof vad gäller Twitter och det enda rätta steget att ta måste vara att ställa krav på Trumps närvaro genom ett tydligare regelverk och efterlevnad. Som för flera av våra egna politiker eller påverkare så kan inte Twitter få vara en omodererad mobbningskanal utan man måste ställa upp regler och krav om rösten ska få vara fri. Enda vägen ut nu måste vara tydliga regler för medveten missinformation, uppvigling och hat. Trump skulle inte överleva två-tre dagar på ett sådant Twitter men Twitter som kommersiell satsning kanske skulle göra det.

 

Musk och Twitter

TWITTER: MÄNNISKA ELLER TEKNIK?

Twitter som testbädd för den fria rösten bygger kommersiellt på en klassisk social nätverksaffärsmodell. Över 90 procent av Twitters intäkter kom från annonsintäkter (före Elon Musk tog över) och alla dessa intäkter bygger på antal användare och liknande nyckeltal. Hur stor andel av dessa som sedan är bottar blev en fråga under övertagandet där Elon trodde cirka 20 procent medan andra nu gör gällande att den riktiga siffran ligger över 40 procent. Elon tog alltså över en kanal för det fria ordet som skapar intäkter baserat på antal användare men där kanske hela vägen upp till hälften inte finns som människa utan bara som teknik.

 

DEN STÖRSTA BLÅSNINGEN SEDAN FTX

Twitter blir alltså ett utmärkt exempel på hur teknik kan förstöra eller hjälpa mänskligheten. På Twitter har vi alltså spioner mot spioner, påverkare mot påverkare, mobbare mot mobbare och teknik mot teknik. Under det gamla ledarskapet drivet mot bara ett mål, lönsamhet och ännu mera bottar. Om inte Elon adresserar bottar genom teknik och nytt regelverk kan Twitter bli den största blåsningen för annonsörer sedan FTX.

Om uppköpet av Twitter blir ett exempel på när teknik tjänar människan väl är avhängigt vad Elon gör. Dock är valet att släppa in Donald Trump igen inte ett steg i rätt riktning.

 

För fler insikter och tankar likt denna, spana gärna in Radars insiktshub.