20 sep, 2022
© Unsplash jason blackeye
Radar har sedan 2019 pekat på att tre områden kan göra IT och teknik en ändlig och inte en oändlig möjlighet för Sverige. Hit hör områdena Teknik (politisk klåfingrighet riskerar fullt utnyttjande av möjligheterna), Energi (behöver idag knappast kommenteras, men digitalisering kommer kräva ett ökat energiuttag på minst 5–6% och vi kommer fördjupa oss nedan), samt Kompetens (kunnande, R&D och IP är fundament för att bygga och försvara ekonomisk tillväxt).
Den nu rådande geopolitiska påverkan har dessutom förstärkt scenariot. Den som behärskar Teknik, Energi och Kompetens har förutsättningar att bli dominant i sin bransch, som land eller som stormakt. Dessvärre har Sverige inte flyttat fram sin position i något av dessa områden!
Ryssland använder energi som en realpolitisk och säkerhetspolitisk spelbricka mot Europa kommer eskalera i vinter när Europas behov är som störst. Utan el kommer det bli svårt att få liv i en enda processor i en digitaliserad verksamhet. Ryssland har alltså vårt digitala samhälle i ett visst grepp som följd av energisituationen vi satt oss i – eller hur illa är det egentligen?
Enligt IEA så förbrukar Europa som kontinent 158 miljarder kubikmeter gas. Det utgör 32 procent av energimixen. Det är den volymen som nu saknas. EU:s svar bygger på att:
Norge, som producerar 113,2 miljarder kubikmeter gas, har i år distribuerat 122 miljarder kubikmeter. Det är ett extra netto om 8,8 miljarder kubikmeter.
England fick upp ny kapacitet i mitten av 2022 och kommer nettomässigt att ha adderat 7 miljarder kubikmeter naturgas under året.
Azerbajdzjan har under 2022 adderat uppskattningsvis upp mot 9 miljarder kubikmeter. Aggressionen mellan Azerbajdzjan och Armenien skapar dock osäkerhet.
Holland, som har gasfält, har hittills varit ovilliga att öka då jordbävningar skadat infrastrukturen.
Största satsningen sker dock på flytande gas i Europa som köper upp eller leasar all kapacitet som finns i flytande terminaler för att ta emot gas. Hollands två terminaler med 8 miljarder kubikmeters kapacitet, Tyskland som redan har två och går till 6 terminaler under 2023 med en samlad kapacitet på 30 miljarder kubikmeter. Frankrike installerar en, Italien två och Finland/Estland ska samleasa en anläggning med produktionsstart under 2023. Tillsammans skulle detta addera 16–17 kubikmeter naturgas under 2022.
Vi har alltså ett gap mellan Rysslands historiska leveranser till Europa och vad vi lyckats addera på andra sätt om över 100 kubikmeter naturgas 2022. Det betyder samtidigt att vi har ett politiskt inducerat system för energimarknaden som låter 20 procent av det Ryssland kontrollerar styra 100 procent av prisbilden på energimarknaden inom EU. I den kalla vintern kommer Ryssland ha oss i ett sitt hårdaste grepp!
Våra politiker har skapat ett system där en liten energikälla tillåts smitta hela prisbilden och där länder som har överskott dras med i samma omfattning som alla andra. Nu försöker samma politiker lösa upp detta genom att först beskatta användarna av el, sedan beskatta och ta överintjäning från producenterna – för att sedan ge tillbaka till de som beskattades för användningen från början.
Klåfingrigt och snårigt? Ja.
Långsiktig lösning? Nej.
Bra för det digitala Sverige? Nej!
För vår fortsatta ekonomiska tillväxt som nation är förmågan att använda IT och teknik avgörande. Det är ett måste att våra politiker börjar fatta mindre klåfingriga och mer långsiktigt kloka beslut. Inom områdena Teknik, Energi och Kompetens är det minst lika brådskade idag som det var för tre år sedan!
Är du beslutsfattare inom offentlig eller privat sektor och vill du veta mer om hur energi påverkar IT och Tech i Sverige så anmäl dig till årets Radar Summit i Stockholm.
Till anmälan: https://radarsummit2022.eventbrite.se
Titel:
Mobil:
Mail: