21 jun, 2023

AI SNART EN ASSISTENT I ALL ANVÄNDARNÄRA IT MEN FÖR VEM?

© Unsplash gunnar ridderstrom

OTTER.AI – KINAS UNDERRÄTTELSETJÄNST NYA LEKSAK

Har du suttit i ett digitalt möte med en deltagare vid namn otter.ai? Om svaret är ja så har du troligtvis suttit i möte med Kinas underrättelsetjänst!

Ni som följer Radar vet hur vi bedömer utvecklingen i det tekniska landskapet inte bara ekonomiskt och marknadsmässigt utan också geopolitiskt och säkerhetspolitiskt. Den nya digitala tekniken skapar helt nya möjligheter – att stödja men också att påverka, manipulera eller inhämta data och värden ur de flöden som en digitaliserad verksamhet eller samhälle utgör – och vi måste tänka till runt ny teknik som AI innan vi tillämpar den.

 

Potentiell säkerhetsrisk: Otter.ai och Kinas underrättelsetjänst

För er som inte känner till otter.ai ännu så används den som en assistent vid digitala möten för att dokumentera och sammanfatta powerpointbilder samt vad som sagts. Målgrupp är upptagna chefer i stora bolag och verksamheter som avverkar många möten under en dag. Det betyder att otter.ai sitter med i tiotusentals beslutsmöten över hela jordklotet under en och samma dag – med full insyn.

AI

Ny teknik och säkerhetsaspekter: Kritisk granskning av AI-assistenter

Så vad vet vi om bolaget? Otter.ai kommer genom som ett bolag i USA vid första anblicken. Dock saknar bolaget information om teamet bakom tjänsten på sin hemsida vilket är ovanligt för amerikanska tjänster. De som startat bolaget är enligt Linkedin Sam Liang, utbildad på Peking University samt Yun Fu, utbildad på Nankai University. Båda har kinesisk nationalitet. Tittar man på ägarsidan av bolaget så finansieras det av Foothill Ventures, tidigare känt som Tsingyuan Ventures. Finansbolaget anses vara en front för att ta kontroll över övervakningsteknik för kinesiska staten.

Vikten av att kritiskt granska all teknik – och speciellt AI-teknik där merparten av tjänsterna kontrolleras av kinesiska intressen och dessutom definitivt gör intrång i EU:s legala lagstiftning är större än någonsin. Nästa gång otter.ai begär tillträde till ett webmöte du sitter med i bör du inte acceptera – om du inte vill dela information med kinas underrättelsetjänst förstås?

Kontakt:

Kontakt:
Hans Werner