08 mar, 2023
© Unsplash quino al
Pandemin avslöjade brister och risker associerat med den globala pandemin. Med geopolitisk påverkan blev detta extra uppenbart inom chip och halvledarområdet. Taiwan och Asien utgör ’industrier. TSMC har investerat i nya produktionsfaciliteter utanför Taiwan för att överkomma säkerhetspolitiska och geopolitiska risker i och med Kinas anspråk på landet. Att bygga nya faciliteter för chiptillverkning är dyrt (TSMC`s investering i Arizona ligger på 40 miljarder USD) men är också resursmässigt krävande. Arizonas oväntade brist på rent vatten riskerar nu att påverka denna investering.
Behövande industrier som fordonsindustri, flygindustri, försvarsindustri och vår egen Tech industri har stora behov av chip och halvledare och uppvisar nu i allt större omfattning en ambition att starta egen produktion av chip (dåliga nyheter för Qualcomm och Broadcom). Detta anses skapa en konkurrensmässig fördel under rådande (och antagligen förmodade framtida) förhållanden. Utvecklingen i regionen runt sydkinesiska sjön antas med andra ord inte bli bättre…
Kinas hot om annektering av Taiwan, kanske redan så tidigt som 2027 enligt CIA driver rörelsen mot att kunna producera chip och halvledare själv. Till detta ska läggas att Intel har 6 produktionsfaciliteter i Arizona (investerar just nu 20 miljarder USD i utbyggnad där). Chip produktion riskerar att bli geopolitiskt/säkerhetspolitisk ohållbar samtidigt som satsningarna för att komma runt riskerna också riskerar att bli miljömässigt ohållbara!
Industriella aktörer agerar redan och har insett risker och komparativa fördelar med att skaffa sig kontroll. Att börja bygga chip kräver dock extrema investeringar och kompetens. Men att skörda chip från wafers (rutiga kex) är inte lika krävande. Viktigast blir att ha designkunskap och korta värdekedjan. Den globala trenden är tydlig. Företag inom branscher som måste säkra chip bygger egen kapacitet för att kunna producera chip från wafers som den smartaste vägen framåt.
USA har en strategi och wafersproduktion blivit strategiskt viktiga att ta hem för att kunna öka landets och industrins självförsörjningsgrad av halvledare.
USA som land har kommit långt men hur ser Big Tech aktörernas agerande och position ut?
Har länge varit beroende på Qualcomm och Broadcom men har aktivt förflyttat sin risk. Under pandemin och efter har man lyckats hålla sina marginaler och sin omsättning. Man har tagit bort Qualcomms och Broadcoms chip runt uppkoppling samt lanserade sitt eget ”M1 system på ett chip” redan 2020 som tog bort beroendet av Intels chip i sina enheter. Sedan dess har man släppt sitt eget M2 samt nyligen M3 system och har nu bara kvar ett beroende av ARM och TSMC i sin supply chain. Tim Cook visar sig fortsatt vara duktig på att managera Apple ur ett supply chain perspektiv men då man nu gör sig beroende av TSMC´s nya facilitet i Arizona finns nya risker att övervaka för Apple.
Google har en liknande strategi och tänker likt Apple tillverka ett eget chip i samarbete med ARM. Genom det tar man bort Intel och AMD ur sin supply chain för Chromebook. Man har också startat ett open-source-initiativ i samarbete med National Institute for Standards and Technology där man tänker producera 200 mm wafers i Minnesota USA. Open sourcing gör detta icke exklusivt för bolaget men öppet för bland annat ”other government bodies in need of top new tech”. Det strategiskt intressanta med Googles drag är att medan Apple försöker ta bort mellansteg i chipvärdekedjan så satsar Google i samarbete med GlobalFoundries, Minnesota fab SkyWater Technology och Efabless i Minnesota på att bli designledare avseende chip och erbjuder andra att producera kundunika chip. Större värde i en ny värdekedja runt halvledare.
Microsoft har i stället tagit en förvärvsstrategi. I och med uppköpet av Fungible i januari 2023 så skaffade man sig ett bolag som producerar DPU:er (Data Process Units). Fokus ligger på Datacentermarknaden. Det här är ett litet men viktigt steg i bolagets datalagrings/Azure Cloud tillväxtstrategi och ett intrång i NVIDIA´s marknad. Medan Microsoft (ännu) inte tänker skära bort värdekedjan runt Chip så är det tydligt att man tänker ge sig in i chipdesignområdet.
Radar har ju länge argumenterat för att det är viktigt att kontrollera Teknik, Energi och Kompetens för att nå framgång. Detta skrev vi om i vår rapport ”Rapport X – I nationens intresse” som släpptes redan 2019. Halvledarområdet är otroligt strategiskt – och dessutom ett område där vi tidigare hade en egen stark produktion. Idag kan man inte överleva som Big Tech aktör utan en tydlig strategi inom halvledarområdet, men kan man överleva som global aktör inom Fordonsindustri, Telekomindustri, Försvarsindustri, Med Tech industri m.m.?
Scania har tvingats stänga sin produktion på grund av chip brist men har inte annonserat några strategiska samarbeten. Volvo Cars som drabbats på samma sätt har utökat sitt samarbete med NVIDIA till att använda NVIDIA DRIVE Orin™ system-on-a-chip-tekniken (SoC) i sina fordon men vi ser inte någon tydlig strategi på nationell eller på företagsnivå i Sverige ännu trots vår högteknologiska industri.
Sverige behöver en strategi och agenda och den behövs nu om vi ska kunna ta en tydlig position inom EU. För detta måste det till ett nationellt samordningsinitiativ för att privata sektor kommer inte våga ta risken själv, samt att det redan finns nationellt rsikkapital/forskningskapital i andra länder som laddar på.
Den svenska halvledarindustrin består idag av ett 100-tal bolag. Dessutom finns många bolag som är underleverantörer till det globala halvledareekosystemet. En kartläggning som genomförts av EU:s medlemsstater under våren visade att Sverige är ett av länderna med bredaste och mest diversifierade halvledarekosystemet, sett till ekonomisk storlek.
Tiden är mogen nu för att ta ett strategiskt initiativ inom området!
Det råder en växande trend inom techindustrin att bygga egen kapacitet för att producera chip och halvledare. Pandemin har avslöjat riskerna med den globala produktionen av chip, och geopolitisk påverkan har gjort det tydligt att produktionen av chip är en säkerhetsfråga. USA tar kontroll över chipproduktionen för att öka landets och industrins självförsörjning av halvledare, medan Kina också agerar för att kunna producera chip på egen hand. Företag inom branscher som måste säkra chip bygger egen kapacitet för att kunna producera chip från wafers som den smartaste vägen framåt. Apple och Google har också utvecklat sina egna chip för att minska beroendet av andra företags chip i sin supply chain.
Titel:
Mail: