22 jun, 2023

IT-budgeten 2023: En analys av kostnadsreduktion och fördelning

© Unsplash chris lejarazu

För IT-budgeten 2023 ser vi att andelen IT-organisationer med fokus på kostnadsreduktion har ökat jämfört med föregående år, och den nuvarande ekonomiska inbromsningen liknar mer 2019 än 2020. I rapporten IT-Radar 2023. genomgår vi en detaljerad analys av IT-budgeten och dess fördelning för att ytterligare belysa utvecklingen. 

 

UTVECKLING OCH PRIMÄRT FOKUS

Trots känslan av ett generellt sparbeting arbetar vi fortfarande med att digitalisera och automatisera våra verksamheter. Detta sker parallellt med att vi ödelägger gamla system (läs: investeringarna) på grund av förändrade leveransmodeller av IT.  

Primärt fokus för IT-budgeten

Digitalisering och molntjänster i fokus trots sparåtgärder

Som ett resultat av de prioriteringar och insikter som kom under pandemin behöver vi nu inte vidta lika drastiska åtgärder när det gäller digitaliseringen av organisationen. Många rensar ut icke-essentiella delar, och det som återstår är det som kommer att ha störst inverkan på organisationens framtid. En del av svaret på varför andelen drift inom outsourcing fortsätter att öka ser vi i en bredare outsourcing-trend och den ökande volymen. I och med att molntjänster blir allt vanligare påverkar det naturligtvis också vad som kan optimeras, eftersom optimering redan “ingår” i molntjänstemodellen. Dock finns inte hela sanningen i dessa påståenden, utan vi kan också se att tidigare prishöjningar har fått en verklig påverkan.

Infrastruktur tar upp en större andel av IT-budgeten

Under 2022 har infrastruktursatsningar utgjort en allt större del av IT-budgeten. Detta beror bland annat på att digitalisering och automation, som är ständigt prioriterade områden, kräver alltmer resurser, inklusive infrastruktur. Dock är ökningen av volymer inte hela sanningen. Priserna för både traditionell outsourcing och molntjänster ökar, vilket nu påverkar IT-budgeten.

KOSTNADSUTVECKLINGEN

Den andel av IT som bekostas av verksamheten, alltså utanför IT-budgeten växer. Linjeverksamheterna som innan pandemin investerat i IT när de sett en omedelbar nytta är nu åter på höga nivåer. När IT allt närmare knyts till själva verksamheten blir det naturligt att investeringar som sker också hamnar under IT, men inte nödvändigtvis IT-budgeten. Det är alltså en effekt av den långsamma förändringen i vad som behålls under IT:s budgetpost och vad som hanteras av linjeverksamheten även om det i slutänden de facto blir investeringar av IT.

IT som bekostas direkt av linjeverksamheterna, utanför IT-budgeten, förändras under verksamhetsåret och ser så ut att göra så under närmast överskådliga tid. Utvecklingen kopplas till den ekonomiska verkligheten och osäkerheten som utmanar vilka investeringar som skall genomföras. Vi ser även en generell ökning av mognad om konsekvenserna i att ta in IT i organisationen utan ordentlig ”prövning”.

Effekter av inflation och kostnadsförändringar inom IT

Vi upplever nu inflation och effekter som ”snikflation” (exempelvis att priser höjs för att andra höjer) och ”krympflation” (vi minskar storlek eller mängd på innehåll). Inom IT har flertalet SaaS-tjänster ökat med tiotals procentenheter eller mer. Konsultpriser höjs (stora skillnader mellan högst och lägst) och IT-leveranser under indexavtal blir också rejält mycket dyrare.

Det är viktigt att diskutera relevansen kring det index som används och förhållandet till den faktiska inflationspåverkan. Detta då indexet genom en schablon bör hantera kostnadsökningar som ligger utanför leverantörens kontroll. Trots detta medför några av våra vanliga områden som indexeras genom schablon förutsägbara kostnader och bör egentligen inte kräva indexering.

Intern kostnadsutveckling kontra extern kostnadsutveckling

Under 2022 tycks IT-organisationer ha lyckats hålla den interna kostnadsutvecklingen stången. De externa kostnaderna har ökat mer än de interna. Dock ser Radar förändringar under 2023.

IT-budgetens kostnadsutveckling för interna- och externa kostnader

Kostnader som inte har en direkt koppling till ett specifikt projekt eller en specifik produkt, det vi också kallar för overhead, inkluderar för en IT-organisation bland annat:

  • Personalrelaterade kostnader
  • Infrastrukturkostnader
  • Administration och ledningskostnader

Vi ser förändringar under verksamhetsåret och presenterar dessa i rapporten.

Katalysatorn för investeringar inom digitalisering, automation och effektivisering är outsourcing, ett optimalt verktyg. Detta för att skapa utrymme för organisationen att uppnå sina mål. Outsourcing möjliggör kostnadsbesparingar för organisationer genom att lägga över IT-produktionen till en leverantör, i stället för att driva den internt.

Ta del av all information, exakta siffror och viktiga data i rapporten IT-Radar 2023.