08 jun, 2023

Kompetensbrist inom svenska IT-organisationer – Utmaningar och lösningar

© Unsplash nikola johnny mirkovic

Varslandet har sedan januari 2023 börjat öka i samband med att de större Tech-bolagen påbörjat översyn av sin kostnadsbas i form av antalet anställda. Vidare ser vi samtidigt att alla IT-köpare upplever en brist och ökad efterfrågan på kvalificerad digital kompetens. Ur ett nordiskt perspektiv pratar vi ofta om att det är en generell kompetensbrist inom IT-branschen motsvarande över 100 000 personer. Många olika aktörer talar om kompetensbrist.

 

Kompetensbrist inom IT-branschen

Nya beteendemönster i samhället skapar stark efterfrågan. Efter pandemin fick vi omvärdera hur vi såg på hybrida arbetsplatser och distribuerade team samtidigt som vi avkrävdes en ökad digitalisering genom hela verksamheten. Det geopolitiska läget med säkerhetsfrågor, inflation och ekonomi, energifrågor samt efterföljande rationalisering har skapat en annan typ av förändrad efterfrågan. Oavsett synsätt eller infallsvinkel så pekar indikatorerna på en generell brist inom IT-området som helhet. Att till exempel expertis inom säkerhet skulle vara en bristvara är nog inget som undgått någon.

Attraktionskraft och kompetensutveckling

För att ha nödvändig attraktionskraft mot den målgrupp vi önskar rekrytera är det viktigt med ett starkt varumärke tillsammans med kompetens- och utvecklingsprofil. Framgångsrika organisationer har ett mycket stort fokus, med tydliga investeringar allokerade mot kompetensutveckling.

Motverkande krafter och långsiktiga strategier

Det som vi ser som motverkande och kan minska efterfrågan är tillfälliga neddragningar av investeringar i samband med ett fokus på bibehållen likviditet med medföljande program för utgiftsminskningar. Många verksamheter har idag inte gått i mål med att återbygga en motståndskraft och uthållighet för en ny utmanande ekonomisk situation. Det kan leda till att verksamheten kortsiktigt tvingas dra i nödbromsen, vilket i sin tur får långtgående konsekvenser om personal behöver friställas. Med stoppade projekt minskar kompetensbehovet kortsiktigt men precis som 2008–2009 eller i samband med ekonomin skjuter man då kompetensproblemet framför sig och bygger ett än större problem för framtiden.

Personalomsättning inom IT

Ny forskning visar att extern rekrytering av ny kompetens påvisar snabbare resultat och bättre framgång än att enbart arbeta med ”reskilling and upskilling” av sin organisation. Kombinationen av de två är det mest effektiva. Vi vill därför inte ha en för hög eller en för låg andel nya som börjar inom IT, samtidigt som vi inte vill ha en hög andel som slutar. Den exakta gränsen är verksamhetsberoende och det är vanskligt att ge generella rekommendationer. Men med det sagt så är personalomsättningen relativt låg på våra IT-avdelningar jämfört med våra verksamheter, i vår rapport IT-Radar 2023 visar vi jämförelser i tabeller.