27 mar, 2023

Sverige, Kina och den nyttiga idioten

© Unsplash polina kuzovkova

SÄPO (Säkerhetspolisen) har i sin senaste årsrapport gått ut med en skarp varning om kinesiskt utnyttjande av svenska universitet. Man konstaterar också att Ryssland och andra auktoritära stater som Kina och Iran har blivit alltmer offensiva i sitt agerande och säkerhetshotande aktiviteter pågår ständigt mot Sverige och svenska intressen. 

 

Kinesiska studenter med kopplingar till PLA på svenska universitet  

Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Chalmers i Göteborg har under de senaste fem åren tagit emot 30 forskarstudenter från Kina som har kopplingar till Folkets befrielsearmé (PLA). Det visar en granskning av DN. Till detta kommer nu en rapport som visar att flera svenska universitethar samarbetat med Kina inom en teknik som kan användas till framtida vapen. Uppgifter kommer från USA i en rapport från CASI, China Aerospace Studies Institute. Institutet är ett expertorgan inom det amerikanska flygvapnet, under USA:s försvarsdepartement. Den nya CASI-rapporten, ”Hypersonic Research Collaboration between Sweden and People’s Republic of China”, handlar om det svensk-kinesiska samarbetet inom det hypersoniska forskningsområdet, som enligt experter nästan är uteslutande av militärt intresse 

Hur kommer det sig att vi väljer att vara så naiva, och kommer det med ett pris? Vi behåller flygspåret och synar Boeing och dess relation till Kina som ett exempel på vad det kan kosta. 

 

Boeing och Kina: Stora affärer och IP-överföring 

Boeing har alltid varit naiva avseende Kina, men Kina har inte varit det. Bolaget blev tidigt föremål för Kinas intresse och ett mål för deras specialintresse. Kinas plan var att kopiera deras bäst säljande flygplanstyp då, Boeing 737, och tillverka det under eget varumärke. Branschen såg delvis mellan fingrarna på detta då man ansåg att kinas egen flygplanstyp aldrig skulle få internationell certifiering, och Boeing hade inget att oroa sig för i ett sådant samarbete som ”bara” skulle vara lokalt. 

Kina var bra på att spela spelet och i jakten på stora beställningar tävlade Boeing mot Airbus om att lova bort inhemsk produktion i Kina mot order. Kina fick IP och produktionskunnande överfört. Före Kina låste ute Boeing så sålde man för över 100 miljarder kronor per år (över 850 miljarder aggregerat) till Kina. Kina blev inte bara en stor kund utan Boeing blev en stor del av USA:s export och därmed handelsbalans. Boeing blev företaget Kina använde när man ville påverka USA och dess politik.  

Vid det här laget så kan man konstatera: 

  • Stora affärer lockade 
  • Affärerna krävde IP överföring 
  • Samarbete inom utbildning (produktionsteknik) 
  • Produktion outsourcades 
  • Boeing varnades men ignorerade dessa 

kina

Känns det igen? 

Tillbaka till 737 storyn – flygtypen hade nu stått för mer omsättning för Boeing än någon annan typ. Den första 737:an inträdde i tjänst 1968 och det 10 000:e flygplanet levererades 2018. I oktober 2018 och i mars 2019 kraschade 2 flygplan i den nya 737 MAX-serien och flygtypen fick flygförbud. Det intressanta med det var att 737 serien hade haft 503 incidenter utan flygförbud medan 737 MAX som den nya typen fick det efter 2 incidenter. Hur kom det sig? 

 

Kina drog tillbaka sitt tillstånd för MAX som enskilt land och tvingade FAA att göra detta globalt till sist. I normala fall så gör FAA detta globalt som ansvarig internationell myndighet och sedan inordnar sig länder efter deras beslut.  

 

Boeing har förlorat extremt mycket på Kinas agerande. Själva bedömer de kostnaderna till över 200 miljarder kronor då 737 MAX-försäljningen har uteblivit på grund av flygförbudet. Man har lyckats att göra sin största marknad till sin största förlust och tvingas nu samtidigt möta en ny konkurrent på marknaden – en kinesisk Boeing 737-kopia – vid namn COMAC C919, vars försäljning nu överstiger 1 000 flygplan till inhemska flygbolag, och framför allt flygbolag i Asien. 

 

Kina lyckades bli internationell flygplansleverantör samtidigt som man fick ner Boeing på knäna. I denna sedesamma historia kan vi lära oss från den nyttiga idioten Boeing. Dags för Sveriges näringsliv och dess intressenter (FoU m.m.) att sluta vara naiva och ta kortsiktiga vinster till nackdel för Sverige som innovativ nation, för vem blir annars nästa svenska nyttiga idiot? 

Kontakt:

Kontakt:
Hans Werner