12 sep., 2023
© Unsplash philip myrtorp
Möten med visionära ledare som Business Owner (BO) Mikael Andreasson på HSB är som en resa genom teknikens landskap, från mark till moln. Mikael, en civilingenjör i datateknik med över tre decenniers erfarenhet av IT-världen, har med sin strategiska vision varit med och förvandlat HSB, Sveriges största bostadskooperation, till en modern och agil kraft inom fastighetssektorn.
Mikaels resa började för mer än 30 år sedan i Luleå, där han har satt sina rötter. Efter att ha examinerats som civilingenjör i datateknik 1995 har han arbetat sig upp genom IT-världen. Erfarenheter från företag som Telia Research, Capgemini och etablering av Sogeti i Luleå gav honom en bred grund inom teknik. Han tog även en avstickare som förvaltningschef på HSB innan han år 2018 tog över ansvaret för all teknik och IT-infrastruktur inom organisationen.
Med en bakgrund inom både IT-drift, serverdrift, säkerhet, säkerhetsdrift och teknisk infrastruktur på såväl nationell som internationell nivå, har Mikael sett hur tekniken har utvecklats och påverkat branschen. Han började sin resa med en omställning från en nära “end-of-life” teknisk plattform till en moderniserad och effektiv infrastruktur.
– Det svarta hålet, blev det kallad den gången, minns Mikael. – Det tekniska arvet vi hade är både en säkerhetsrisk och kunde heller inte ge oss den kostnadseffekt vi behöver, fortsätter han.
Mikael såg potentialen i molnlösningar och ledde en omställning som gick bortom enbart kostnadsbesparingar till att omfatta omstrukturering och ökad dynamik i organisationen.
För HSB, Sveriges största bostadskooperation, var förändringen nödvändig. Tidigare, 2015, hade organisationen 35 separata enheter som alla förhandlade sina egna IT-avtal. Denna splittring ledde till ineffektiva processer och en brist på samsyn. IT-avdelningens strategiska initiativ för att samla dessa under en gemensam digital plattform, affärsstöd, resulterade i snabbare digitalisering, bättre kostnadskontroll och en förnyad inriktning på kärnverksamheten.
– Jag fick ett uppdrag, och det var att digitaliseringstakten skulle öka. Då var vi tvungna att säkra bättre och mer tillgängligt IT-stöd för HSB:s många enheter, säger Mikael Andreasson.
– Sen lärde jag något viktigt från Östen Mäkitalo, ”farsan” till mobiltelefonen. Han lärde mig att ska du vara unik i din bransch så måste du hela tiden utmana dig själv och utmana dig själv med benchmarking från andra branscher, och översätta det till det du behöver göra i din verksamhet.
– Man ställer sig frågan: Vad är förmågan jag har i dag, hur kan jag förstå andra branscher och hur kan jag anpassa dessa till verksamhetens föremål? Det handlar om att förstå ekosystemförmågan: Blir man styrd av optimering i det lilla, vill man aldrig få till innovation och digitalisering, betonar Mikael.
Det var grunden till att HSB valde att samarbeta med analysföretaget Radar.
– Jag lyssnar på vilka råd Radar ger – ta dom stora drag i grunden, välja guldpartners på dom stora uppgifterna, i en strategisk leverantörstrategi, säger Mikael.
– Skall du göra ett teknikskifte måste du företa en stor genomgång av verksamheten, se över egna kompetenser, och du måste ha bättre styrning av leverantörer och existerande avtal. När du går från att äga IT till att konsumera IT, ställs det nya krav på ekonomisk uppföljning som nu bör ha en förmåga att hantera rörliga kostnader varje vecka. IT-branschen har varit duktiga på att automatisera sina stödprocesser. Andra branscher, som fastigheter, har inte kommit så långt, och det är viktigt att ha rätt avtalskostym som passar din verksamhet, betonar Mikael.
– Med att nyttja samarbetet med Radar, håller jag mig också uppdaterat på vad som händer i IT-ekosystemet, inte bara i Sverige, men i hela Norden. Som deltagare i CIO-nätverket, får jag också mycket värdefull input till min roll i HSB, fortsätter Mikael.
HSB har haft en imponerande omställning, och Mikael och hans team investerade i en kraftig modernisering av IT-infrastrukturen, med en omfattande flytt till molnet. Genom att samarbeta med leverantörer som Xenit, Asurgent och Advania har HSB byggt en solid grund för en kommande renodlad Azure-struktur i Sverige. Denna flytt har inte bara gett kostnadseffektivitet och flexibilitet, utan även ökat möjligheten till modernisering och innovation.
HSB, som fyller 100 år i under 2023, är inte längre bara en bostadskooperation. Med stöd från agil IT, har HSB blivit en digital innovatör och en förebild för andra organisationer som siktar på att omvandla sig för att möta framtidens krav. Med molnet som en grundläggande strategisk plattform och insikter från analys och rådgivningsföretaget Radar, är HSB redo att skriva nästa kapitel i sin framgångssaga.
HSB har 677 000 medlemmar, varav majoriteten är boende och bosparare.
HSB planerar, finansierar, bygger och förvaltar bostäder över hela Sverige. Idag bor över en miljon människor – ensamstående, par och familjer – i HSB:s 26 708 hyresrätter och 346 381 bostadsrättslägenheter. HSB erbjuder också Sveriges största bosparande som ger förtur till ett eget hem.
Läs mer på https://www.hsb.se/
Titel:
Mobil:
Mail: