11 okt., 2021

SUCCESS STORY: GÖTEBORGS HAMN AB

Göteborgs hamn

© Unsplash olha fedchenko aBT5Y6XK4I0

GÖTEBORGS HAMN BYGGER ETT EKOSYSTEM AV DIGITALA TJÄNSTER

Göteborgs Hamn 2.0 är devisen, som innebär startskottet för en digital helomvandling. Med hjälp av digital sammankoppling och AI ska Göteborgs Hamn bli snabbare, mer kostnadseffektiv och klimatsmart.

”Vi bygger ett ekosystem av digitala tjänster, där vårt mål är att bli en digital integrerad hamn. Ett centrum för innovation och tekniska lösningar. Vi vill att de hundratals aktörer, som är involverade i transport av gods, ska kunna nyttja Göteborgs hamn som en katalysator för utveckling av smarta- och hållbara logistikflöden”, säger Malin Collin, vice VD på Göteborgs Hamn AB.

ETT NAV FÖR NORDISK KONKURRENSKRAFT

Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och porten till världen för stora delar av svensk industri. Främsta uppdraget är att stärka näringslivet, både lokalt och nationellt, men med ett fördelaktigt läge där 70 procent av Skandinaviens industri och befolkning finns inom ett avstånd av 50 mil, så ska par även Göteborgs Hamn konkurrensfördelar för övriga norden.

Det är ett högt tryck på Göteborgs Hamn och minsta avvikelse kan innebära enormt stora kostnader och konsekvenser för involverade aktörer. Rederier, terminaloperatörer, tågoperatörer, speditörer, varuägare och inlandsterminaler utgör alla väldigt viktiga enskilda trådar som tillsammans bildar ett komplext nätverk i processen att transportera gods.

“Våra kunder lägger oerhört mycket tid på att söka information från olika källor, utan att få sanningshalten bekräftad. Vi har hundratals olika kunder och andra intressenter i hamnen uppkopplade med varandra så det blir en väldig massa telefonsamtal och mejl, vilket skapar stress, osäkerhet och tar onödig tid. Det vill vi nu ändra på. Genom att utveckla ett digitalt plattforms-nav och använda ny teknologi som till exempel AI, så underlättar vi för alla våra intressenter genom att samordna informationsflöden från alla sammankopplade informationskällor”, fortsätter Malin.

DIGITALA TJÄNSTER ERBJUDER FLEXIBILITET OCH EFFEKTIVITET I REALTID

De nya digitala tjänsterna ger bättre förutsättningar för flexibel planering och samverkan. Information från rederier och hamnar kan integreras för just-in-time-arrival med stor miljövinning som effekt.  Andra exempel är att varuägare, tåg- och terminaloperatörer får möjligheten att följa sitt gods i realtid – något som har varit en efterlängtad funktion och service.

”Mina senaste år har verkligen genomsyrats av den otroliga effektvinst man kan få av ny teknologi, digitalisering och automatisering. När du även kan följa det utifrån ett verksamhetsperspektiv och kan se de positiva omdömen som du får från alla hamnens kunder och intressenter samt även från våra egna medarbetare, så är det verkligen ett fantastiskt roligt jobb som jag har”, avslutar Malin Collin

Malin Collin
  • Titel:

    Vice VDq, Göteborgs Hamn AB