18 juni, 2022

SUCCESS STORY: OMILON

Success Omilon

© Unsplash aron fjell _tEuLRHM os

AI & RPA FRIGÖR TID FÖR SAMHÄLLSVIKTIGA FUNKTIONER

Sveriges befolkningsmängd växer och blir allt större och äldre för varje år som går, samtidigt som behovet av vård ökar.

– Hur skall vården lyckas effektivisera all nödvändig administration och samtidig lyckas hantera behovet av ökad direkt sjukvård?

Detta är en fråga som vårdkoncernen Omilon tar på fullaste allvar. Omilon är med sina 220 anställda i Sverige, Norge och Danmark, Nordens ledande vårdkoncernen inom dokumentation och taligenkänning. Med ett heltäckande utbud av skräddarsydda-, automatiserade- och digitaliserade tjänster är syftet att frigöra värdeskapande tid till bland annat hälso- och sjukvård.

”Endast 30% av läkarnas tid idag handlar om att bemöta patienterna. Resten av tiden ägnas åt administration. Detta är ett skenande problem inom vården och något som vi vill hjälpa till att förändra, alltså säkerställa att vårdpersonalen kan frigöra tid för att ägna sig åt patienten”, säger Henric Carlsson.

DEMOGRAFISKA UTMANINGAR KRÄVER SMARTA LÖSNINGAR

“Digitaliseringen har länge lyfts fram som en förutsättning för att klara omställningen, men aldrig har det varit så viktigt som nu. Det krävs smarta lösningar för att effektivisera välfärden och tillsammans med kommuner och regioner vill vi vara med och driva digitaliseringen i Norden”, fortsätter Henric Carlsson, koncernchef på Omilon.

 

FRÅN DIKTAT TILL JOURNAL PÅ NOLLTID

Idag hanterar Omilon runt 10 procent av Sveriges vårddokumentation genom att säkerställa att läkarens journaldiktat hamnar i patienternas journaler. Med en stor pensionsavgång av läkarsekreterare de närmaste åren, så är behovet stort av att automatiseras processen från diktat till journaltext för att kunna hantera en allt mer växande journaladministration. Det första steget i en automatiserad och digitaliserad process är att använda taligenkänning genom teknik för att omvandla tal till textfiler. Med AI- och robotteknologi kan det transkriberade diktatet sedan analyseras och definieras vilket gör processen både snabbare och säkrare.  Till exempel kan ett diktat på två minuter idag transkriberas på två sekunder.

”Från att patienten träffar läkaren är det början på en resa; de beskriver sjukdomsbilden, vilket leder till flera steg i form av undersökning, dokumenterad behandling, remiss, intyg, recept och eventuella återbesök. I vårt arbete så förstår man väldigt mycket om vad som händer i vårdkedjan och vi kan därmed med hjälp av vår AI-teknik förutse vad som framöver kommer att ske i vårdflödet. Denna kunskap vill vi gärna dela med oss till vården” avslutar Henric Carlsson, koncernchef på Omilon.

Henric Carlsson
  • Titel:

    CEO, Omilon