26 jan., 2022
© Soltak fredrik ohlander
Sverige har idag 290 kommuner från norr till söder. Uppdraget är detsamma oavsett storlek och var man befinner sig i landet, vilket innebär att verksamheterna kan och bör bedrivas på likartade sätt. Trots det, så är det ovanligt att samordning sker över kommungränser och därmed skapas egna och specialanpassade lösningar för respektive kommun.
”IT och digitalisering är ett område där utvecklingen går otroligt snabbt. Det finns många valmöjligheter och utvecklingen är ofta verksamhetskritisk. Syftet med SOLTAK är att vi kan koordinera och samordna bla IT området för flera kommuner samtidigt och därmed skapa ökad effektivitet och kostnadsbesparingar för varje enskild kommun”, säger Daniel Bjurström, CIO och Affärsområdeschef på SOLTAK”
Sveriges kommuner ska säkerställa att det finns skolor och äldreomsorg för invånarna, att grundläggande infrastruktur såsom vatten och avlopp fungerar, att det planeras för nya byggnationer, bostäder och så vidare. Oavsett om det är Bjurfors med 250 invånare eller Stockholm med 900 000 invånare, är uppdraget detsamma för en kommun. I takt med en väldigt snabb digital utveckling förväntar sig invånarna att kommunerna hänger med och kan erbjuda en kvalitativ och tillgänglig välfärd med ökad digital service som hjälper alla oavsett demografi. En inte helt enkel utmaning i en politiskt styrd organisation. SOLTAK är ett riktigt bra exempel på hur kommunerna genom samarbete kan skapa samordningsvinster och få en snabbare verksamhetsutveckling.
”Med tanke på digitaliseringens framfart, har vi har en av de största omställningarna i modern tid just nu. Varje enskild funktion, process, produkt, arbetssätt med mera håller på att automatiseras och med det ändras hela vårt beteende. Detta medför även en ökad sårbarhet när hela vårt ekosystem består av digitala flöden”, säger Daniel Bjurström.
“Kan vi på SOLTAK ligga i framkant och säkerställa en kvalitativ leverans på IT och andra stödfunktioner till flera kommuner så bidrar vi till ett mer digitaliserat Sverige och bättre effekt för varje skattekrona”, fortsätter Daniel
Bolaget bilades 2013 och Kungälvs kommun, Stenungsunds kommun, Lilla Edets kommun och Tjörns kommun är med i samarbetet inom ramen för SOLTAK AB. Syftet var och är att skapa långsiktiga skalfördelar för ägarkommunerna genom att dela på utvecklings- och förvaltningskostnader, samt att organisera arbetet på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt. Idag erbjuder SOLTAK ekonomi- lönetjänster, och IT, samt driver uppdrag och projekt inom dessa samarbetsområden, allt med en tydlig målsättning är att skapa mervärde för pengarna.
”Jag tror alla förstår att det finns samordningsvinster att hämta i att göra saker tillsammans, men en annan viktig parameter är att vi även kan avlasta våra ägarkommuner med kompetensutvecklingen. Det är väldigt svårt att få tag på rätt kompetens inom branschen och enligt de rapporter vi tar del av kommer det att fortsätta i samband med den digitala omställningen. Vi tillsammans kan i samverkan säkerställa att kompetensbehovet uppfylls, men skulle varje enskild kommun fått göra det själva hade det blivit en väldigt svår uppgift och samtidigt en konkurrens om resurserna mellan kommunerna. Samarbete inom ramen för SOLTAK bidrar inte bara till en kostnadseffektivare leverans, utan även till en bättre relation och samförstånd kommunerna emellan” , avslutar Daniel Bjurström, CIO och Affärsområdeschef på SOLTAK
Titel: